Promisiuni deşarte...

(Tragerea la răspundere penală nu a mai avut loc)

 

Irma Kiss, din Tirimia, văduva lui Zoltán Kiss, povesteşte ziaristului Ervin Szucher: „Soţul meu a fost călcat de camion în faţa catedralei ortodoxe din centrul Tîrgu-Mureşului. A sosit acasă cu trenul de ora patru, a mâncat de prânz şi s-a întors în oraş cu trenul de şase. A spus că locul lui e acolo, alături de colegii lui din orfelinat. Vestea a venit a doua zi la amiază. Băiatul meu a intrat pe poartă, s-a întors spre mine şi mi-a spus: «Mamă, să pregătiţi hainele, că tata se află la morgă». Nepotul meu, care atunci nu cunoştea sensul acestui cuvânt, a întrebat: «Atunci se face bine?».

La morgă, Zoltán Kiss  era aproape de neidentificat: urme de lovituri pe cap, corpul distrus, în jurul abdomenului şi în regiunea lombară, împunsături de cuţit.

– «Conducătorul maşinii ucigaşe  (Marin Preda) a luat vreodată legătura cu familia?».

– «Nu ne-a căutat deloc. Nici măcar la înfăţişările de la Tribunal nu a apărut. Când mi-am dat seama că ne judecăm degeaba, am şi renunţat. Spuneţi-mi, ce fel de om cu frică de Dumnezeu este acela care calcă pe cineva chiar în faţa bisericii şi familiei nu-i spune nici măcar un cuvânt?».

Văduva lui István Gémes, din Glodeni, îşi aminteşte evenimentele:

–«Clăteam rufele la fântână, când vecinii aleargă şi-mi spun că e mare bai, soţul meu a fost călcat de o maşină!” (Doamna Gémes a rămas văduvă cu 3 fete minore). «Am rămas uluită, a plecat de acasă doar de 10 minute. Când am ajuns la el, era culcat pe pământ, abia respira, nu mai putea să vorbească. Am fost transportaţi la urgenţă la Tîrgu-Mureş; a fost preluat, pe noi nici nu ne-au lăsat să intrăm, doar a doua zi dimineaţă, când ne-au spus că este mort. Dumnezeu a făcut că maşina şoferului ucigaş s-a stricat, sătenii l-au scos afară şi i-au luat datele, altfel nu aflasem nici măcar cine 1-a călcat».

– «Cum se numeşte respectivul?».

– «Dumitru Butilcă».

– «V-aţi întâlnit vreodată?».

– «Niciodată. Noi am fost citaţi de mai multe ori la Tribunal, dar el nu trebuia să apară niciodată. Aşa au mers lucrurile luni întregi, ulterior cazul a fost transferat la Bucureşti.

Antal Csipor din Ernei a fost şi el călcat de un camion, chiar pe drumul ce traversează comuna...».

– «Părinţii mei căpăleau în grădină şi plantau puieţi când, la consiliu, a început să sune sirena. Circa 20-30 de oameni au alergat în centrul satului, dar până atunci, câteva camioane au trecut deja prin sat. Muncitorii pădurari, înarmaţi cu topoare, răngi şi ţapine, s-au oprit pe alocuri, au spart geamuri şi au agresat oameni nevinovaţi din Ernei. Am reuşit să oprim 2-3 camioane şi un autobuz, dar ţăranii din Valea Gurghiului aflaţi în acestea, au reuşit să fugă până la rambleu, unde au aprins focuri şi au oprit trenul personal care venea dinspre Tîrgu-Mureş, cu care s-au întors la Reghin. Ne-am dispersat, iar eu am pornit spre casă. între timp, a ajuns acasă şi tatăl meu, care a pornit după mine. Din nefericire, ne-am ocolit. La 10 minute după ce am intrat în casă, a sosit vecinul cu vestea că tatăl meu a fost călcat de maşină» - spune tânărul Antal Csipor.

– «Cum s-a întâmplat?»

– «Şoferul a intrat în mulţime, părăsind carosabilul. Când am ajuns la faţa locului, l-au pus deja într-o maşină şi l-au dus în oraş. între Ernei şi Tîrgu-Mureş, la Sângeorgiu de Mureş, a decedat.»

– «Cine a fost cel care l-a călcat?»

– «Ioan Covaci, de la Şcoala de şoferi din Reghin.»

– «Îl cunoaşteţi personal?»

– «Niciodată nu ne-a căutat, nu s-a prezentat la procese. Domnul procuror Lajos Vitos, după ce a audiat mai mult de 20 de martori din Ernei, a reconstituit pe loc accidentul. Atunci a fost prima şi ultima oară când l-am văzut pe Covaci.»

(În toate cele 3 cazuri de omor au fost pornite cercetări şi s-au făcut şi rechizitorii, însă, la intervenţia lui Gheorghe Robu, procurorul general al României de atunci, acestea nu au mai fost înaintate instanţei de judecată. Inculpaţii se află şi în ziua de azi în libertate; niciodată nu au fost trimişi în judecată.)

Niciunul dintre cei trei şoferi ucigaşi nu a fost trimis în judecată. Ba mai mult, reghineanul Ioan Covaci, cel care l-a strivit cu maşina pe Antal Csipor, în localitatea Ernei, a fost gratificat de Judecătoria Baia Mare - unde au fost strămutate procesele în vederea asigurării imparţialităţii - cu suma de 10.000 lei despăgubiri civile, reprezentând contravaloarea stricăciunilor provocate, după săvârşirea crimei, autovehiculului condus de el!

HU

RO

EN

Martie negru la targu mures
Martie negru la targu mures