Pillantsunk be a kulisszák mögé

 

Március 21-én összeült a Nemzeti Egység Ideiglenes Tanácsának Végrehajtó Bizottsága, az ország legfelsőbb döntéshozó szerve.

Ion Iliescu elnök itt is előadta azt, hogy az előző napon Marosvásárhelyre küldte a hadügy- és belügyminiszter helyettest (tehát intézkedett...) Katonákat is átirányítottak, de a siker relatív. Élesen támadta a Nemzeti Parasztpárt előző esti tévényilatkozatát, amiért az ő (Ion Iliescu) felelősségét firtatta, és egyoldalúan a magyarokat hibáztatta a történtekért. Bejelentette, hogy létrehozta a marosvásárhelyi helyzetet kivizsgáló bizottságot, amelynek egyetlen magyar tagja Verestóy Attila lett. Hozzáfűzte: Vásárhelyen a magyar csoport visszavonult, a románok viszont aktívabbak, jelszavakat használnak és... énekelnek. Ami jó.

Kifogásolta a magyarországi politikusok, mindenekelőtt Szűrös Mátyás uszító nyilatkozatait.

Mihail Chițac belügyminiszter bejelentette: letartóztattak 30 személyt és azonosították a kezdeményezőket. A főkolomposok: a hodáki (Hodac), oroszhegyi (Rușii Munți) és libánfalvi (Ibănești) polgármesterek. 296 sérültről (közülük 36 súlyos) és 3 halottról számolt be, azzal, hogy kettő ütéstől fejsérülést szenvedett, egyet pedig teherautó gázolt halálra. 15 régeni sebesültről is beszámolt. 15 állami teherautót tettek tönkre és 47 egyéb járművet, ebből 30 állami.

Victor Stănculescu tábornok hadügyminiszter arról is beszámolt, hogy légihídat létesítettek a hadseregnek a régióba való szállítására. Marosvásárhelyre 1450 katonát vezényeltek tankokkal és speciális szállítóeszközökkel ellátva. Csíkszeredába Piatra Neamțról, Sepsiszentgyörgyre Vidombákról (Ghimbav), Bereckre Focșaniból érkezett az erősítés, összesen 2700 harcos.

A miniszter aggasztónak tartotta, hogy a két tábor, a román és a magyar azon vitatkozik, hogy „Erdély csak a miénk – Erdély nem csak a tiétek”. Véleménye szerint nem kell a rendkívüli állapotot bevezetni, de a biztonság kedvéért a repülőgépek és helikopterek felderítő tevékenységét sűrítették.

Azzal is nyugtatta a jelenlévőket, hogy Kárpáti Ferenc magyar hadügyminisztertől telefonon megkérdezte: mi az igaz abból, hogy Magyarország az osztrák határról a román határra vezényelte csapatait. Kárpáti Ferenc válasza: Semmi. Magyarországon nincs csapatmozgás.

Király Károly alelnök az uszító nacionalista propaganda leállítását sürgette, mert másként az erőszaknak nem lehet véget vetni. Megkérdezte a hadügyminisztert: tényleg veszélyben van Erdély?

A jegyzőkönyvből nem derül ki a válasz.

Az ülésen elhangzottak alapján azt hihetnénk hogy a bűnösöket rég elítélték. Sajnos nem ez történt.

HU

RO

EN

Marosvásárhely fekete márciusa
Marosvásárhely fekete márciusa
Marosvásárhely fekete márciusa