Martie negru la targu mures

Declaraţia din 18 martie 1990

 

La data de 7 martie 1990, studenţii de limbă maghiară din cadrul Institutului de Medicină şi Farmacie din Tîrgu-Mureş, datorită faptului că toate cererile lor au fost respinse de Ministerul de Educaţie au început să protesteze paşnic. De atunci, studenţii şi organizaţiile din alte oraşe şi-au exprimat solidaritatea lor.

La data de 18 martie 1990, la congresul din Tîrgu-Mureş al Uniunii Organizaţiilor de Tineret Maghiare, organizaţiile de tineret participante se alătură grevei de şezut în curs de desfăşurare, organizată în sprijinul cererilor formulate de studenţii maghiari.

Împreună cu ei, solicităm următoarele:

– restabilirea Universităţii Bolyai din anul şcolar 1990-1991,

– înfiinţarea reţelei şcolare maghiare sine stătătoare, de la grădiniţă până la învăţământul superior,

– asigurarea unui sistem instituţional-cultural independent,

– crearea Ministerului Naţional cât mai urgent,

– elaborarea şi garantarea legii naţionalităţilor,

– folosirea liberă a limbii maghiare.

Ne delimităm de manifestările extreme, şoviniste din ce în ce mai frecvente; condamnăm violenţa şi denaturarea realităţii obiective. Protestăm împotriva calomniilor proferate de studenţii români care poartă insignele Uniunii Vatra Românească, care aduc acuzaţii de separatism colegilor maghiari.

În vederea soluţionării problemelor naţionale solicităm înfiinţarea unei comisii de examinare internaţională imparţială.

Susţinem obiectivele Comisiei de Educaţie al UDMR, vom participa la fiecare iniţiativă, care va fortifica greva de protest a studenţilor maghiari.

Adoptată de primul congres al MADISZ – MISSZ (Uniunea Organizaţiilor de Tineret Maghiare)

 

Tîrgu-Mureş, la 18 martie 1990.

 

 

După-amiază, am fost chemat la sediul UDMR Presimţeam cu toţii că tragedia se poate declanşa din clipă în clipă. Din această cauză, a luat naştere apelul bilingv, amintit mai sus. Am făcut totul pentru ca maghiarii să nu cadă în cursă şi să nu iasă pe străzi.

Am reuşit să ne impunem punctul de vedere în aşa măsură, încât maghiarii din Tîrgu-Mureş n-au ieşit în stradă nici în după-amiaza zilei de 19 martie că, dacă o făceau, probabil că scriitorul András Sütő nu şi-ar fi pierdut lumina unui ochi.

Înainte de a continua descrierea evenimentelor, voi relata pe scurt despre celebra grevă a studenţilor. Dau cuvântul fostului student în anul IV, Attila Puskás, devenit cadru universitar al Facultăţii de Medicină a UMF Tîrgu-Mureş.

HU

RO

EN

Martie negru la targu mures